Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Konyhai világítás ötletek

Konyhai lámpák: 8 tipp, ami mindig működik.

Ne hagyd, hogy a régi hiedelmek akadályozzák a tökéletes világítás megtalálását!

Gondolj bele, milyen fontos lehet a világítás, amikor romantikus vacsorát szervezel kettesben, zöldségeket vágsz fel, vagy egy születésnapi tortát díszítesz. A konyhához megfelelő lámpa megtalálása (mérések, anyagok és elhelyezés figyelembevételével) elengedhetetlen.

Íme 8 dolog, amit tudnod kell, mielőtt kiválasztod a tökéletes világításod.

Minden héten elárulunk egy tippet, hogy mire figyelj a megfelelő konyhai világítás kiválasztásánál.

Első tipp

1. Hány fényforrásra van szükségünk egy konyhában?

 

A konyhák lehetnek kicsik, hangulatosak vagy modernek nagy pultokkal és nyitott terekkel, akárhogy is, fontos szerepet töltenek be otthonában. Ezért erre a kérdésre nem lehet csak egy helyes válasz, mert ez attól függően változik, hogy mekkora a szoba, van-e benne étkezőasztal vagy konyhasziget. Íme azonban néhány kulcsfontosságú szempont, nehogy rossz megvilágítást alakítson ki.

A lámpákat és minden más fényforrást, például spotlámpákat vagy asztali lámpákat úgy kell elhelyezni, hogy a szoba minden sarkába fényt tudjanak vetni: a mosogató, a főzőpult, a tűzhely, a reggeliző- vagy ebédlőhely stb. A tereknek fényre van szükségük, hogy céljukat betejesíthessék. Gondoljunk csak bele, milyen élvezetes úgy végigolvasni egy receptkönyvet, hogy közben nem hunyorog a szemünk, vagy egyszerűen tisztán látunk zöldségek aprítása, főzés, születésnapi torta díszítése vagy egy romantikus étel elkészítése közben.

Második tipp

2. Hogyan és hova helyezzem el a konyhai lámpámat?


Mivel ez a lámpa lesz a konyha elsődleges fényforrása, az ideális hely az étkezőasztal vagy a pult felett lenne. Ez még élvezetesebbé teszi az étkezést, és javítja ezeket a tereket, áthelyezve a hangsúlyt a szoba látványelemeire. Képzeljen el egy nevetéssel teli konyhát, egy ételekkel és italokkal teli asztalt, legyen szó akár vacsora a gyerekekkel, akár happy hour a barátaival. Mindkét esetben a legjobb megoldás a szórt világítás: megnyugtató, meleg és barátságos.

 

Harmadik tipp

3. Mi a helyzet a szekrényekkel?


Ennek gyakori megoldása a célirányosan megtervezett világítási rendszer a szekrények alatt, amely a legtöbb konyhában nagyon gyakori. Ha kreatívnak érzi magát, vagy valami másra vágyik, választhat testreszabható reflektoraink közül az otthona dekorációja és stílusa alapján. Szórakoztató és eredeti, de ügyeljen arra, hogy hol helyezze el őket, hogy elkerülje az árnyékzónákat vagy a kínos tükröződéseket. Éppen ezért véleményünk szerint az lenne a legjobb megoldás, ha középen maradó fényforrásokat szerelnénk fel, hogy a fénysugár merőlegesen és középen legyen a pult felületéhez képest.

 

Negyedik tipp

 

 

4. Fényerő a konyhában?


A tökéletes világításnak megfelelően meg kell világítania a kiválasztott területet: az elégtelen világítás fárasztja a szemét, míg a túl sok zavarja. A döntés a konyhától, a színektől és a természetes megvilágítás mértékétől függ. A legfontosabb, hogy a megfelelő helyen legyen fény, anélkül, hogy túlzásba vinnénk: a legtöbbször a szükséges helyekre fókuszált 4-5 watt többet tud, mint a helyiségben szétszórt 20 watt.

Ne felejtse el, hogy sok lámpa és csillár lehetőséget biztosít a fényerőszint tetszés szerinti szabályozására: a tökéletes megvilágítást tompítással érheti el. Lehet, hogy nem tartod hasznosnak ezt a funkciót, ha finomságokat készítesz egy napsütéses nyári napon, de ne feledkezzünk meg a nap fontos, kimondatlan negyedik étkezéséről: a késő esti sóvárgásról!

Ötödik tipp

5. Megfelelő hőmérséklet a konyhai lámpákhoz?


A melegebb tónusú izzók általában kevésbé fáradnak el a szemmel, mivel kevesebb UV sugarat bocsátanak ki, mint a hidegebb tónusú izzók. Egyes esetekben a világos árnyalatok fontosabbak, mint mások: példa lehet a főzés, amelynél a világításnak a lehető legsemlegesebbnek kell lennie. Ami a fényforrásokat illeti, az ideális szint 2700 és 3000 Kelvin között van.

Hatodik tipp

6. A leginkább passzoló anyagok, ha konyhai lámpákról van szó, és mit érdemes kerülni?


Kreativitásod a mindennapi életben nem ismer határokat, és ez alól a konyha sem kivétel! Nem ínyenc ételekről és kidolgozott prezentációkról beszélünk, hanem dekorációról és fénytervezésről. Ha a konyhában különböző lámpák között szakad, ne feledje, hogy bizonyos anyagok könnyebben ki vannak téve a zsírnak és a szagoknak, mindkettő nagyon gyakori főzés közben, míg más anyagokat sokkal könnyebb tisztítani és fertőtleníteni. Igen nagy a mi részünk a fémekre és a lakkozott anyagokra, és kétszer is gondolja meg, ha trükkösebb felületeket, például textileket szeretne.

Hetedik tipp

7. Nyitott tér: mi változik?


A nyitott terek nagyszerű módja annak, hogy szabadon mozogjunk a konyhában, de a legjobb, ha ügyelünk arra, hogy a szoba minden része kiegészítse a másikat; ennek egyik módja az, hogy azonos típusú felfüggesztéseket, vagy összehangolt lámpákat vagy csillárokat használnak. A világítási stílusnak ki kell egészítenie a többi beállítást, különben kaotikus és rendetlen lesz. Ez természetesen minden helyiségre és minden bútorra vonatkozik!

Nyolcadik tipp

8. Gyakori hibák, amelyeket el kell kerülni, amikor lámpákat és csillárokat választunk a konyhába?


A konyhai világításnál az egyik leggyakoribb hiba, hogy alábecsüljük a szükséges fényforrások mennyiségét. A szokásos érvelés mögött az áll, hogy egy káprázatos villanykörte bőven elegendő egy szoba megvilágításához, míg a fénysugarat különböző forrásokkal való szétszórása a jobb megközelítés. Ha a telepítésről van szó, ha kétségei vannak, mindig forduljon szakemberhez.

Az oldal tetejére